Talas protesta #1od5miliona i ovog petka se kretao u preko 30 gradova Srbije koji su, iako udaljeni, zajedno koračali u borbi za slobodu i demokratiju koju nam svakog dana uskraćuje vladajući režim predsednika Aleksandra Vučića.

Sinoć su hrabro šetali građani Subotice, Niša, Kikinde, Užica, Bora, Apatina, Mladenovca i td.

Uprkos pretnjama od strane režima, sa kojima se najviše suočavaju manji gradovi, oni su imali hrabrosti da se suoče sa ugnjetačima i represorima poslatih od strane vlasti

Narodni poslanik Konstantin Samofalov je u Boru pričao o korupciji koja ne zaobilazi ni taj grad.

“Nalazimo se ispred Doma kulture koji je nekada bio institucija ovog grada i mesto gde su se mladi okupljali. Danas je ova institucija okupirana od strane kadrova Socijalističke partije Srbije i privatne televizije “Bor” čiji vlasnik dobija 10 miliona dinara jer iz gradskog budžeta jer je funkcioner Srpske napredne stranke. To nije normalno jer su to pare svih građana Bora i za to će neko morati da odgovara”, zaključio je on.


Ovog puta, na skupu u Subotici su se obratili ginekolog dr Peter Červenak, studentkinja medicine Sanja Nadlački, koji su govoriti o stanju u zdravstvu, i radnik Vlado Vukov.

Černevek je kritikovao državu kojoj je bitnije da se traći novac na kaprice vladajućih i pomiluju kriminalci, a bolnica nema neophodnu opremu, dok kvalitetni radnici odlaze iz države. Zamerio je da kvalitet zdravstvenog sistema opada ili je već opao, zbog čega se mnogi leče u inostranstvu, iako ne mogu to sami da priušte. Završio je rečenicom “Svakako je rekreacija zdrava i vredi šetati danas i sve dok se ne odgovori MIiliON?”

Sanja je ukazala da Aleksandar Vučić ne shvata da je on tu zbog nas a ne narod zbog njega, kao da izigravaju njegove šahovske figure. Da narod, kao što ne prašta NATO bombardovanje, ne prašta ni Vučićevu agresiju poslednjih osam gosina. “Njegovu šahovsku partiju mi završavamo 13. Aprila u Beogradu! “

Vlado Vukov je spomenuo da on, običan radnik, govori zbog lošeg kvaliteta obrazovanja njegove dece, radnika koji se ne poštuju uprkos tome što rade više od jednog posla samo da bi prehranili porodice i protiv sistema gde mladi ne mogu da rade jer stari ne mogu da odu u penziju. Smatra da su opresori ostali bez argumenta i počeli da se boje. “Previše smo vremena izgubili! Ne želi da se probudi i shvati da nema vremena da uradimo sve što smo trebali ili želeli. Učinimo to sada, DO POBEDE!”

Nišlijama su se obratili političar Dragan Đilas i glumac Branislav Lečić.

„Njihov je Jutka koji maltretira žene, njihov je Simonović koji organizuje paljenje kuće novinara, njihovi su batinaši koji idu po biračkim mestima, njihovi su oni koji prete i ucenjuju ljude da bi ih sprečili da idu na proteste. I opet – sve im je džabe! Vučić je izgubio pet odsto glasova za ova četiri meseca koliko traju protesti i svima je jasno da je on gotov“, poručio je Đilas.

Lečić je poručio i da je vlast podelila narod na „naše i njihove“, te da te podele ne sme biti.

„Nemojmo da sejemo mržnju, mi smo oni koji menjaju Srbiju. Ovo je evolucija, a ne politička promena i nećemo dozvoliti da nas neko deli“, rekao je on.

On je dodao i da „ne ratujemo mi protiv Aleksandra Vučića, već je on sublimacija svega što treba da pobedimo u sebi“.

„Mi ovde vodimo rat sa sobom, sa svojim kukavičlukom, sa time da neko može da nas korumpira, da gledamo gore od sebe ispred sebe… takav luksuz više ne smemo dozvoliti i zato sam se ja opet, posle 28 godina, našao na nekoj česmi i na nekom podijumu – da vas podsetim da ste ljudi i da to niko ne može da vam ukine… Ova ulica, to je pravi medij! Dokle? Do pobede“, poručio je Lečić.

U svim gradovima koji su večeras protestovali proširila se atmosfera slobode i jednakosti makar na jedno veče, a svi građani su pozvani da se 13. aprila okupe u Beogradu kako bi zajedno sa celom Srbijom došli na prag predsednika Aleksandra Vučića i iskazali svoje nezadovoljstvo kao i stav zbog koga već četiri meseca hrabro i dostojanstveno šetaju.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.