Na šestom protestu #1od5miliona na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, pred više hiljada građana govorio je i docent doktor Radivoje Jovović, koji  je rekao da je društvo u Srbiji „postalo pakao nasilja, iskorišćavanja i ponižavanja“.

Čedomir Čupić je poručio Novosađanima i svim građanima Srbije da nastave proteste do ispunjenja zahteva koji se iskristalisao na dosadašnjim protestima: ostavka Aleksandra Vučića. Prema njegovim rečima, ostavka je dobra i za Vučića i za građane Srbije koji sada treba da budu istrajni i odgovorni jer “samo strpljenje vodi ka pobedi”. On je na kraju pozvao građane da potpišu Sporazum sa narodom koji su sačinile opozicione stranke I naglasio da samo ujedinjeni građani i političke partije mogu prerasti u “politički cunami” koji će odneti sve zlo koje nas je snašlo. “Ne dozvolimo da nas ikad više vode neznalice. Ne treba nikom više omogućiti da bez protesta i žestokog otpora vlast zloupotrebi i uzurpira,” rekao je prof. dr Čedomir Čupić.

Prema Jovovićevim rečima, život u Srbiji se pretvorio u noćnu moru u kojoj se pametan i dobronameran proglašava naivcem, a lopovi dobročiniteljima. On je uveren u to da se režimu Aleksandra Vučića bliži kraj jer su građani „ispravili kičmu i izašli na ulice, zbog čega režim počinje da paniči.“

Jovović je ocenio da je Sporazum sa narodom koji su pripremila opozicione političke partije „dobar početak“ ali je dodao kako se mere za sprovođenje predloga moraju detaljno obrazložiti i nadograditi dogovorom o spoljnoj politici, decentralizaciji, civilizacijskim vrednostima i tekovinama antifašizma, a posebno i ekonomskom reformom. „Ovo društvo želi i radnička i socijalna prava. Ne sme se smetnuti s uma da je osnova Vučićevog režima eksploatacijanašeg rada i dostojanstva,“ naglasio je Radivoje Jovović.

On je predložio demokratskoj opoziciji da organizuje poseban forum koji bi raspravljao o neophodnim reformama i objasnio da bi u radu tog foruma trebalo okupiti predstavnike građanskog društva, nezavisnih sindikata, naučnih i strukovnih udruženja i nezavisne intelektualce. „Ako se među reformatorima budu našla imena ljudi od uma i integriteta, nikakvi vučići i vučićevići neće ih moći kompromitovati! Režim će drhtati pred naletom društva. Probudimo naš grad, našu pokrajinu i našu državu! Ružan san je gotov! Gotov je,“ uzviknuo je na kraju svog obraćanja doc. dr Radivoje Jovović.

Glumac Milorad Kapor je ponovio pitanja upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na prošlom protestu, koja se odnose na nerešena ubistva, pljačkaške privatizacije i niz afera koje su ostale nerasvetljene. „Nastavićemo da tražimo odgovore na ova pitanja i protestujemo sve dok ova korumpirana i ucenjena vlast ne ode. Ali ne u zaborav, veću zatvor,“ poručio je Kapor pre nego što su okupljeni građani krenuli u protesnu šetnju ulicama Novog Sada.

Šestom protesnom skupu „#1od5miliona – Stop krvavim košuljama“ u Novom Sadu večeras su se prvi put priključili i studenti Novosadskog univerzuteta, a na Pozorišni trg su organizovano došli i stanovnici Limana.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.