U Novom Sadu održano je osamnaesto protesno okupljanje #1od5miliona, a Novosađani su bili jedinstveni u zahtevu da državne institucije u najkraćem roku rasvetle napade na trojicu studenata Novosadskog univerziteta koji su pretučeni prethodnog vikenda u Univerzitetskom kampusu.

Kao glavni generator nasilja označen je vladajući režim Aleksandra Vučića i njegovih pristalica koji su oteli državne institucije i čitavu zemlju pretvorili u bojno polje na kojem vode rat protiv svojih političkih protivnika i neistomišljenika, a zbog toga građani i žrtve najnovijeg talasa nasilja u gradu ni sedam dana posle napada na studente Mihajla Nikolića i Marka Đelevića i šest dana posle napada na studenta Dejana Bagarića ne znaju ni ko su napadači ni da li su im policija i tužilaštvo uopšte na tragu.

Okupljenim građanima prvo je se obratila nekadašnja rektorka Univerziteta u Novom Sadu Fuada Stanković i tom prilikom rekla da “nasilje nad studentima koje smo videli prošlog vikenda, nije se dogodilo u prethodnih šest decenija”, a to važi pogotovo za prethodne tri decenije gde su podele među studentima izraženije više nego ikada.

Sa govornice obratila se i profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković. „Vladar je udario na Univerzitet, a zato je akademska zajednica obavezna da reaguje i pokaže solidarnost. Profesori treba da znaju kako će i oni doći na red posle studenata ukoliko im se ne suprostavimo zajedničkim snagama“, istakla je ona.

Student Dejan Bagarić koji je pretučen u subotu uveče u Univerzitetskom kampusu, pozvao je na međusobnu solidarnost i borbu protiv zajedničkog neprijatelja jer prema njegovim rečima nasilje ne sme biti deo javnog diskursa, a nasilje nad političkim neistomišljenicima nije ništa drugo nego fašizacija Srbije.

Sa govornice obratila se i studentkinja psihologije na Filozofskom fakultetu Ana Mirkajlović koja je tom prilikom rekla da je jasno šta se poručuje ovakvim postupcima. „Prebijanjem studenata poslata je poruka svima koji ne misle kao oni da nisu bezbedni ni u ovom gradu, a ni u ovoj državi“, istakla je Mirkajlović.

Protesno okupljanje svojim govorom zatvorio je student Brajan Brković. „Pozivam vlast da smesta zaustavi nasilje u zemlji i ovom prilikom im poručujem da ćemo mi studenti zajedno sa građanima svaki put izaći na ulice kada bilo ko bude napadnut“, poručio je on.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.