Građani Novog Sada su na večerašnjem protestu #1od5miliona zatražili slobodne i poštene izbore na svim nivoima državne vlasti, te pozvali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku i oslobodi medije.

Bez smene Vučića, kao i predsednica Vlade Srbije i Narodne skupštine Ane Brnabić i Maje Gojković, slobodni i pošteni izbori nisu mogući.

Na jedanaestom protestu #1od5miliona platou ispred Srpskog narodnog pozorišta  je ponovo istaknuto da nosioci najviših državnih funkcija imaju rok od dve nedelje da podnesu ostavke, te još jednom pozvani svi građani da, ukoliko režim do tada ne odstupi, pođu 13. aprila za Beograd i tamo zajedno protestuju do ispunjenja svojih zahteva.

Balerina Bojana Leko je pred više hiljada građana Novog Sada pozvala sve koji protestuju širom Srbije da ostanu jedinstveni u svojim zahtevima kako bi zajedno menjali društvo i “kancerogeni sistem koji nas deli i razjeda”.

Kako je istakla, svaki dan sa ovom vlašću je “nova havarija i nesaglediva šteta” za sve koji žive u ovoj zemlji. “Ako želimo da živimo život dostojan čoveka, moramo se pod hitno rešiti balasta čije je ime Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka,” poručila je Bojana Leko.

Ona se zahvalila svim građanima koji istrajavaju u protestima na ulicama više od 100 gradova širom Srbije i naglasila kako živi u nadi da “smo danas bliži konačnom cilju i pobedi” nego što smo bili pre tri meseca kada su protesti započeti.

Bojana Leko je istakla kako je glavni cilj protesta “da vidimo leđa ovim štetočinama, kriminalcima i izdajnicima” jer je “naprednjačka” vlast “odgovorna za svu bedu i jad u kojem danas živimo”.

Prema njenim rečima, čitava “pljačkaška ekipa” iz bivše vlasti je “odavno prešla na naprednjački brod” kako bi zajedno sa Vučićem “nastavila pljačku i urušavanje pravne države”. “Ovde smo zbog nas i naše dece; da bismo zaustavili i sprečili propast naše države. Nećemo se razići dok svoje ciljeve ne ostvarimo”, poručila je Bojana Leko.  

Balerina Bojana Leko je u svom obraćanju na Pozorišnom trgu u Novom Sadi kritikovala patrijarha srpskog Irineja zbog njegovih reči osude protesta i građana u protestu i ocenila kako je taj istup nedostojan bilo kojeg sveštenika Srpske pravoslavne crkve. “Ne treba pastir da deli svoje stado, već da ga okuplja i usmerava. On je taj koji treba sve da čini u interesu naroda,” naglasila je Bojana Leko.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i osnivač “Pokreta za preokret” Janko Veselinović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da se skine sa grbače naroda i građana” i zatražio da odmah prestanu sva hapšenja i progoni mladih učesnika protesta.

Veselinović je rekao kako režim hapsi decu koja traže da se “skine mrak” sa programa “Radio-televizije Srbije” i “Radio-televizije Vojvodine”.

On tvrdi da je “medijski mrak” upravo najgušći u Vojvodini zato što je “u Vojvodini najveći kriminal i pljačka koja se mora sakriti”. “Novi Sad je postao mašina za pranje prljavog novca iz Crne Gore, oba entiteta u Bosni i Hercegovini i sa severa Kosova i Metohije. Njima je Vučić dao Vojvodinu kao feud.

U Novom Sadu nije na vlasti komunalna koalicija, kao što oni vole da kažu, već kriminalna. Vojvođanska zemlja se prodaje Arapima a svi znamo ko iza njih stoji. Vratićemo svaki pedalj vojvođanske zemlje koju su oteli,” rekao je Veselinović.

Janko Veselinović je poručio Aleksandru Vučiću da se neće sakriti “na Andrićevom vencu kao miš, ili iza blindiranih vrata Željka Mitrovića”, ali i obznanio kako vlasnik televizije “Pink” sada pokušava da “nađe šemu za vreme posle Vučićeve vlasti”. “Taj plan Željka Mitrovića se neće ostvariti. Moraće da ode zajedno sa Vučićem”, naglasio je Veselinović i nastavio: “Mi u Vojvodini imamo bolje ljude od Maje Gojković, Marijana Rističevića Igora Bečića. Da bi bolji došli, potrebni su nam slobodni i pošteni izbori. Nikad više ne sme sila biti jedini zakon, niti da nas jedan čovek i tuži i sudi, a sada i oslobađa.”

Student i muzičar Nikola Sibinčić je večerašnji skup u Novom Sadu otvorio stihovima danas preminulog pesnika Dobrice Erića iz čuvene “Ponosne pesme”, a zaključio porukom da protesti neće stati dok sadašnja vlast ne postane prošlost. “Svakom zlu dođe kraj, pa će doći i ovom,” poručio je Sibinčić praćen uzvicima okupljenih građana: “Nisi sam, nisi sam…”

Učesnici večerašnjeg protesta su potom krenuli u protestnu šetnju ulicama Novog Sada koja se završila ispred zgrade “Radio-televizije Vojvodine” u ulici Maksima Gorkog. Tamo je pročitan odgovor učesnika protesta #1od5miliona na dopis poslovodstva “Radio-televizije Vojvodine” u kojem je ta javna medijska ustanova odbila zahteve građana koji traže da javni medijski servis Vojvodine izveštava istinito, objektivno i pravovremeno kako o samim protestima tako i o svim drugim pitanjima od značaja za građane.

Proglašena je blokada zgrade i zatvoren prilaz sedištu RTV-a dok je trajao slobodni građanski Dnevnik u kojem su učesnici protesta mogli da saznaju sve o hapšenjima i pritiscima kojim su izloženi studenti koji protestuju, štrajku u pošti, najvažnijim odlukama sa poslednje sednice Skupštine grada koju su ponovo bojkotovali opozicioni odbornici iz Demokratske stranke i grupa samostalnih odbornika, te stanju u Apotekarskoj ustanovi “Novi Sad” koju je sadašnja gradska vlast zadužila za pola milijarde dinara i potpuno uništila, a radnike ostavila bez posla i plata.


Protestu #1od5miliona u Novom Sadu i ovog petka su se pridružili novosadski studenti, koji su se okupili kod fontane ispred studentskog doma “Slobodan Bajić”, a zatim zajedno došli u centar grada.  

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.