Osmi po redi protest #1od5miliona održan je ovog petka u Kruševcu promenjenom rutom, a ostavljeni su i simbolični pokloni ispred Gradske Opštine.

Tokom protestne šetnje parolu #1od5miliona nosile su žene, kao i slike deset znamenitih Kruševljanki koje su svojom hrabrošću i borbom ostavile ogroman pečat kako u istoriji grada tako i u istoriji cele Srbije. Parola koja je bila dominantna ovog petka bila je ‘’Neću ružu, hoću revoluciju’’.

Ovog petka Krusevljani su promenili rutu šetnje pa su od Trga mladih krenuli sporednim ulicama, prošli pored MUP-a, a zatim ispred Gradske Opštine ostavili poklone za gradonačelnicu grada. Na ulazu Opštine ostavljena je slika gradonačelnice i aktuelnog šefa BIA-e, kao i cvet Fikus koji simboliše rad i delo gradonačelnice.

Pred više stotina građana, Sonja Antić, borkinja za ženska prava, istakla je da iako se 8. mart međunarodno proslavlja, mi razloga za savlje nemamo, ali ih za proteste itekako imamo.

„Naše majke, bake, pretkinje su se borile licima i telima za njihovo i naše bolje sutra, a nama je to bolje sutra oduzeto. Ali naša ljudska i moralna obaveza je da tu borbu nastavimo hrabro i nepokolebljivo. Svo vreme se pitam da li se bojim te borbe i shvatila sam da se najmanje bojim borbe, ali najviše se bojim sadašnjosti u kojoj živimo, a koju kreiraju fašisoidne, polupismene kreature naprednjačke“, istakla je Antić.

Nakon nje Kruševljanima se obratio i Nikola Jovanovic, predsednik slobodnih opozicionih odbornika z Beograda, koji je naglasio da mu je čast što govori u gradu ponosnih i nesalomivih Kruševljana.

‘’Sa vama ćemo Kruševljani protestovati dok ovom režimu ne vidimo leđa i dok se svi ne skupimo zajedno ispod balkona na Andrićevom vencu da direktno glasamo. Beograd i Srbija su uz vas i nećemo stati sve dok ne oslobodimo svaki pedalj naše otadžbine’’, zaključio je Jovanović.

Dvosatni protest je završen na Trgu Fontana odakle su građani pozvani da se sa istim ciljem okupe sledećeg petka u što većem broju u isto vreme i na istom mestu.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.