Osmi protest #1od5miliona održan je večeras u Čačku a glumac glumac Branislav Lečić je nagovesti da je Srbija “idalje u tunelu”.

Okupljenima su se obratili dramski pisac Siniša Kovačević i glumac Branislav Lečić.

Kovačević je pred oko hiljadu okupljenih Čačana rekao je da će 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom biti održan poslednji i najveći protest u Srbiji.

“Devetog maja će Čačak u Beograd, a kad pođe Čačak u Beograd, onda znamo kako to završava, znamo koliko kamiona i autobusa završi u jarku. Dva meseca imaju da se dogovore, dva meseca da ispune tri veoma jednostavna i prosta zahteva”, poručio je Kovačević.

On je rekao da su ti zahtevi ostavka Aleksandra Vučića, smena svih čelnih ljudi RTS-a i stvaranje uslova za demokratske i fer izbore.

“Budite uporni i strpljivi još dva meseca, a oda ćete videti kad domaćinu dođe 200.000 građana Srbije u posetu kako se druga vrsta muzike i peva i svira i kako se drugo kolo igra”, rekao je.

Dramski pisac je sa govornice rekao da je ponosan što govori u Čačku, gradu odakle su potekla dva najbolja srpska košarkaša svih vremena – Radmilo Mišović i Dragan Kićanović.

“Mi smo potomci onih koji su goloruki, sa kukama i motikama ustajali protiv carevina. Kako su u Čačku prošli Turci, Švabe i Austrijanci, tako će proći i naprednjaci”, rekao je Kovačević.

Glumac Branislav Lečić rekao je da se Srbija i nakon punih 28 godina od velikih devetomartovskih demonstracija nalazi u tunelu.

“Ne znam da li da plačem ili da se smejem, u meni mantra u glavi vlada, jer ne znam šta od toga da izaberem gledajući 28 godina kako se probijamo kroz tunel bez svetla. I uvek završavamo u tunelu, jer okupatori sopstvenog naroda ne dozvoljavaju da svane. Oni su ti koji zabranjuju da se Srbija modernizuje, da postane dom svih i inspiracija mladosti”, istakao je Lečić.

On je naglasio da režim Aleksandra Vučića mora biti srušen za dva meseca i pozvao građane čitave Srbije da 9. maja budu u Beogradu.

Okupljeni građani sa platoa kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću krenuli su potom u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a organizatori su podsetili okuopljene da je naredno okupljanje za nedelju dana.

Izvor: www.slobodnaevropa.org

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.