Protest i podrška građanskim protestima #1od5miliona u Srbiji stigla nam je danas i iz Beča. Naši prijatelji koji su napustili zemlju da bi imali šansi za pristojan život, danas su stali uz građane u Srbiji i zajedno sa njima se borili za pristojan život i zemlju u kakvoj bi jednog dana mogli da se vrate.

Okupljanje ispred Kuće Evropske unije u Beču, koje je organizovala inicijativa “Protiv diktature Beč”, započeto je u 15 časova, a preko dvesta građana i građanki Beča, poslali su snažnu poruku podrške svima koji protestuju u Srbiji.

Organizatori su tim okupljanjem želeli da poruče i Evropksoj uniji da ne ćuti i da podrži sve građanke i građane u Srbiji koji  brane elementarna ljudska prava i tekovine demokratije.

Moderatorka programa, rodom iz Bora, Katarina Kaupa se postarala da na oba jezika, nemačkom i srpskom, predstavi sve govornike na skupu.

nor_vivid

Prisutnima se najpre obratio  Dušan Stojanović, naučni saradnik na Univerzitetu u Beču, koji je objasnio zašto je skup održan ispred Kuće Evropske unije kao i da se u ime prividne stablnosti toleriše režim u Srbiji.

On je naveo da je na protestima u Srbiji pokazana visoka svest o slobodi, pravdi i jednakosti, čime su građani pokazali zrelost za razliku od svojih političkih elita.

Te vrednosti  se brane na ulicama gradova Srbije zato što su institucije ukradene, kao i sama država, naglašava Stojanović.

„Evropa nam je uzor i vodilja, ako ona ćuti na dešavanja u Srbji, mi smo zbunjeni i osećamo se izgubljeno“, naveo je on.

Na kraju je naglašeno da Evropa nema prava na ćutanje, uzmicanje i odustajanje, što je propraćeno aplauzima prisutnih.

Studentkinja na Tehničkom univerzitetu u Beču, Marina Urošević,  osvrnula se na odlazak mladih iz Srbije.

Ona je navela kako su mnogi primorani da odu i kako osećaju da nemaju gde da se vrate i da je Srbija zemlja u kojoj su diplome obezvređene, ljudska prava urušena, zemlja u kojoj se toleriše nasilje, a život svodi na puko preživljavanje, ističe Urošević.

„Loše nam je kada se vratimo u svoju domovinu, a ona je svakog dana sve više oronula“ poručila je Urošević i dodala „Želimo da imamo gde da se vratimo“!

Na skupu je govorila i  austrijska novinarka i spisateljica Evelin Šalk (Evelyn Schalk), koja je pratila situaciju i na protestima u Srbiji.

Šalk je naglasila kako je slobodno novinarstvo u Srbiji ugroženo, kako je Srbija zahvaljujući toj činjenici proglašena od strane Freedom House-a za delimično slobodnu zemlju.

Ona je istakla da je hrabrost to što ljudi izlaze na ulice i bore se za svoja prava,

“Postoje i izvesne paralele između protesta četvrtkom u Austriji portiv populističke politike desničarske Vlade i građanskih protesta u Srbiji, pre svega u uzajamnom delovanju politike i građanskih pokreta u obe države”, objasnila je ona.Šalk je pretpostavila da Evropska unija i austrijski političari, kako oni na vlasti, tako i opozicioni, ne reaguju na dešavanja u Srbiji zbog stabilnosti političkog okruženja kao i očekivanog rešenja kosovoskog pitanja.

Na samom kraju protesta poslata je podrška i ohrabrenje za proteste i drugim gradovima Evrope i sveta u kojima je brojna dijaspora iz Srbije. Skup je završen zajedničkim slikanjem sa banerom.

#London #Paris #Chicago #Zürich
#Frankfurt #Kopenhagen #Toronto

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.