Završen je 58. protest #1od5miliona. Građani su se i ove subote okupili kod Platoa ispred Filozofskog fakulteta kako bi još jednom iskazali nezadovoljstvo prema režimu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Govorili su studenti i jedni od organizatora protesta #1od5miliona, Srđan Marković i Valentina Reković, a protestna šetnja isšla je od Platoa preko Svetogorske i Takovske, sve do zgrade Predsedništva. Na kulturnim institucijama duž cele trase postavljene nalepnice sa cenama po kojima bi Goran Vesić mogao da ih proda ukoliko se ne probude i ne pobune.


Protest, 58. po redu, otvorila je Valentina Reković. Ona je okupljene pozdravila i zahvalila im se što su 58. subotu zaredom na istom mestu u isto vreme.

Prvi deo svog govora posvetila ministru obrazovanje, Mladenu Šarčeviću – “Htela bih da podsetim na sramnu izjavu ministra Šarčevića koji je rekao da profesori koji su podržali proteste 1 od 5 miliona nisu velika imena”.

Nakon toga se osvrnula na još jednu sramnu izjavu ministra Šarčevića – ” Druga sramna izjava ministra Šarčevića je ta da hoće da uvede hologramske nastavnike u škole, gde krovovi prokišnjavaju, a gde deca nemaju krede i table”.

Nakon ministra Šarčevića, studentkinja Reković je drugi deo govora posvetila Aleksandru Vučiću. “Daju nam zakasneli novogodišnji poklon u vidu cenzusa od 3%.

Aleksandre Vučiću, mi tvoj poklon odbacujemo, od tebe nam ne treba ništa ! ” rekla je ona, nakon čega je osudila današnju blokadu Brankovog mosta u neuspelom pokušaju da što manje ljudi dođe na proteste.

Ubrzo po završetku govora Valentine Reković, krenula je protestna šetnja, a već kod Narodnog pozorišta okupljenima se obratio Srđan Marković.

“Verujem da ste svi čuli da Vesič prodaje Beograđanku i Sava centar”, započeo je Marković a zatim nastavio – ” Ono što svi mi znamo, a samo Vesić ne zna, jer mu je bitan samo profit, je da su te dve zgrade kulturno i istorijsko dobro ovog grada” bila je jedna od poruka večeras za Gorana Vesića.

“Mi smo izračunali koliko koštaju institcuije u Beogradu koje ćute a koje će Vesić kad tad da proda”, govorio je Marković, dok je Valentina Reković lepila nalepnicu sa cenom Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja.

“Nikad manje novca za kulturu, kako kaže Vesić, kultura je neprofitna. Vesić će prodati Narodno pozorište a kao gratis će dati i Narodni muzej” završio je Srđan svoj prvi večerašnji govor.

Nakon toga, protestna šetnja je nastavljena, a prvo sledeće stajalište bilo je zakazano kod Doma omladine.

Ponovo se za govornicu popeo Marković.

“Evo nas kod Doma omladine, a kao što znamo mladi masovno odlaze iz ove zemlje” započeo je Marković a potom nastavio “Logikom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, verujemo da pošto više nema mladih, da nam ova institucija ne treba i Vesić može slobodno da je proda” ironično je završio rečenicu Marković, a zatim u ozbiljnijem tonu poručio građanima da će novac od prodaje ove, ali i drugih kulturnih institucija završiti u Vesićevom džepu i džepu Napredne kamarile.

“Srpska napredna stranka razmišlja da ako mladi misle svojom glavom, onda slobodno mogu da idu iz zemlje” završio je obraćanje Marković, a Reković se potrudila da i na ovoj kulturnoj instituciji osvane cena po kojoj bi Vesić mogao da je proda.

Nakon Doma omladine, sledeća meta bile je zgrada Radio Beograda i Politike. Za mikrofonom ponovo Marković koji se pre svega zahvalio građanima što više od godinu dana protestuju, a zatim se okrenuo institucijama pored kojih se nalazio.

“Kad kažem dobro veče Beograde, razmišljam kako se nekad u kolima i za dobro jutro slušao Radio Beograd”, rekao je Srđan, a zatim se okrenuo Politici – “Sećam se i kako je Politika izgledala nekad i kako su mirisali listovi tih novina, a kako danas izgledaju? “, upitao je građane Marković, nakon čega je nastavio u tonu podrške uspavanim institucijama “Za ljude i institucije koje pokažu hrabrost za nezavisnost i borbu, uvek ćemo biti tu da im pomognemo! “, rekao je on, a zatim završio govor jasnom porukom da ove uspavane institucije dobro razmisle da li žele da budu slobodne i nezavisne kao nekad ili sluge današnjeg ražima.

I ovde je ostavljena nalepnica sa cenom po kojoj bi Vesić mogao da proda ove kulturne institucije.

Nakon Doma omladine, sledeća stanica je bila Atelje 212. Marković je pre svega pozvao okupljene da minutom ćutanja odaju počast preminuloj glumici, Nedi Arnerić, što su građani ćutke prihvatili.

Nakon što je sa građanima odao počast slavnoj glumici, Marković se okrenuo ka Ateljeu 212. ” Atelje 212 je uvek bio simbol pobuna. Glumci su uvek istupali, i danas mnogi istupaju, ali i mnogi ćute.

Zato hajde da ih ohrabrimo da prestanu da ćute, jer ako se ova institucija proda, ovde će se održavati predstave, ali predstave sa naslovima naslovnica tabloida”, rekao je Marković, a na konto toga što se u blizini Ateljea 212 nalaze zgrade Informera i Srpskog telegrafa.

Nakon toga, građani su aplauzima dali podršku glumcima kako bi prestali da ćute, a Reković je i ovde zalepila cenu po kojoj bi Vesić mogao da proda Atelje 212.

Nakon Ateljea 212, na putu do Predsedništva, stanica je bila zgrada Radio Televizije Srbije.

Za mikrofonom se našao Marković. “Mi nećemo da se ove institucije prodaju. Mi hoćemo da ove institucije rade svoj posao po zakonu i Ustavu”, započeo je Marković a zatim nastavio i poslao jasnu poruku svim institucijama koje smo do sad obišli – “Mi hoćemo da se ove institucije pobune a da ih mi podržimo!”.

Jedina poruka koju je Marković imao za RTS pre nego što je Valentina Reković i na ovu instituciju stavila cenu je “Aman bre ljudi, dokle više…”.

Nakon RTS-a sledeća, ujedno i finalna destinacija bila je zgrada Predsedništva na koju smo večeras uspeli da pokucamo, kao što smo to već ranije činili sa zgradom Rektorata i zgradom Doma Narodne skupštine.

Uz gromoglasno poruku koju su građani imali za predsednika Vučića, “Vučiću lopove! “, i nekoliko upaljenih baklji, svoj poslednji govor za ovaj protest je održao Srđan Marković.

“Želimo samo da poručimo Aleksandru Vučiću da će i njega Vesić prodati kao što prodaje i ove institucije ! ”, rekao je Marković a zatim poručio da građani ne žele da se to desi.

“Ti si uzurpirao ovaj sistem, ti si kriv za prodaje ovih institucija”, obratio se Srđan Marković predsedniku direktno, nakon čega je usledila poruka da građani nisu njegov narod, već narod države Srbije i da se oni bore za promene u ovoj zemlji.

Potom je Marković pozvao okupljene građane da pokucaju na vrata Predsedništva koje su obezbeđivale Kobre, uz čiju dozvolu su Marković i Reković uspeli da pokucaju na zgradu ove institucije koju je, kako Marković kaže, uzurpirao predsednik Vučić lično.

Ostalim građanima nije dozvoljeno da pokucaju na vrata zgrade, što je izazvalo nezadovoljstvo u narodu.

Na ovoj instituciji nije ostavljena nalepnica sa cenom, jer Goran Vesić nema nameru da proda zgradu Predsedništva, već Aleksandra Vučića lično.

Nakon kucanja na vrata Predsedništva, protest je zatvorio Srđan Marković – “Želim da ti se zahvalim jer ti i tvoja Srpska napredna stranka držite ovaj narod na ulicama već godinu dana. To bez tebe ne bi bilo moguće.”, ironično se zahvalio predsedniku Marković, a zatim se iskreno zahvalio ljudima koji su i 58. subotu za redom prisustvovali protestu 1 od 5 miliona, a nakon toga pozvao građane da i sledeće subote prisustvuju protestu #1od5miliona, na kom je planirano da se oda počast ubijenom Oliveru Ivanoviću.


Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.