Dvadeset peta protestna šetnja #1od5miliona održana je večeras u Beogradu pod sloganom “Stop krvavim košuljama“.

Protest je obeležila retrospekcija na sve napade vladajućeg režima na neistomišljenike, počevši od Borka Stefanovića, posle čijeg napada je počeo prvi protest u Kruševcu, a potom i u Beogradu.

Protestna šetnja kretala se od Terazijske česme do RTS-a, odakle se uputila ka zgradi Predseništva na Andrićevom vencu.

Kod Terazijske česme građanima su se obratili glumac Branislav Lečić, profesor Čedomir Čupić i stomatolog Aris Movsesijan.

Protest je počeo himnom Republike Srbije koju su građani prevali na poziv Movsesijana.

Movsesijan se osvrnuo na temu učešća političara u proteste, i rekao da i oni osećaju veliku odgovornost i traže podršku naroda kako bi mogli da nastave sa borbom.

“Opozicija nije savršena, ali kakva – takva, naša je!” rekao je on. Čupić je podsetio na odgovornost profesora i Univerziteta za lažne diplome ali i aktuelne političke situacije.

Zatim je predstavio i plan stručne komisije, čiji je on takođe član.

Lečić je u svom govoru, kao i dosad, podsetio narod na važnost toga da budu na ulicama i rekao da Srbija nije zemlja podela i nacionalizma, već da je uvek bila u dobrim odnosima sa svojim komšijama, ali i celim svetom.

Ispred zgrade RTS-a gost Dnevnika slobodne Srbije bio je Borko Stefanović, prva žrtva fizičkih napada vladajuće partije koja je bila okidač za početak protesta.

On je napomenuo kako je te noći kada je napadnut vlast poručila svim građanima da je to način na koji se ophodi prema neistomišljenicima, ali i naglasio da im narod nije dozvolio da ih podele i međusobno posvađaju.

“Neće nas ni Vučić ni Brnabićka cepati na dva dela, jer smo mi jedan narod.

Ona vlast koja na krvi i nasilju sebe održava je na odlasku i uskoro ćemo joj videti leđa”, rekao je on.

Protest je završen ispred zgrade Predsedništva, odakle se obratio jedan od organizatora Miodrag Simović, koji je podsetio na sve pretučene u toku protesta #1od5miliona i pozvao građane na sledeće okupljanje, kada će se obeležiti šest meseci od prvog protesta i u Beogradu i u Kruševcu, odakle je sve i počelo.

Simović je dodao da je 8. jun veliki datum kada će cela Srbija ponovo šetati.

Ovo će biti podsetnik vlasti da čak i posle pola godine građani neće ćutati i uvek će izaći na ulice kada je to potrebno.

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.