Protest “Svi kao jedan – #1od5miliona” održan je sinoć po 21. put.

U duhu predstojećeg praznika šetnja je bila humanitarnog karaktera, sa ciljem prikupljanja novca za lečenje mladog Vuka Huljića, koji se povredio na radnom mestu i za čije lečenje je potrebno 42 hiljade evra.

Ispred Terazijske česme građanima se najpre obratio jedan od organizatora protesta, student Miodrag Simović, koji ih je pozdravio i kazao da sa njima večeras šeta i Vuk Huljić.

„Okupili smo se ovde da pokažemo da se borimo za slobodu i da nema stajanja“, rekao je Simović i pozvao sve prisutne da pošalju SMS poruku sa tekstom 631 na broj 3030 kako bi pomogli Vuku da se izleči.

Građanima se potom obratio profesor dr Ratko Božović, koji je podsetio na to da su nam oduzete istina i mediji.

„Istina i mediji koji će govoriti istinu o našoj zajednici, o tome gde mi to jesmo i šta mi to jesmo. A kad nema slobode, nema ni istine.”, istakao je Božović.

U takvom društvu, prema njegovim rečima, u kom vlada autokratija i u kom se negiraju sve slobode, i najmanja pobeda je veliki uspeh.

Božović je dodao da poziva sve da na ovaj praznik “vaskrsnu” i prihvate samo jedan jezik – jezik mira i tolerancije.

Potom se okupljenima obratio glumac Branislav Lečić koji je kazao da od početka građanskih protesta, vlast se nije promenila na bolje, već je počela da se “otkriva”, da, kako Lečić ističe, na brzinu rešava razne urgentne probleme, na ovaj ili onaj način “pokušavajući da začepi rupe” koje su građani otkrili.

“To ponovo dokazuje jednu važnu stvar, a to je da u jednom zdravom društvu mora da postoji hrabro opoziciono mišljenje da bi se vlast provalila u svojoj nameri da nas sve pokori i ponizi.

Neosporno je da smo svi mi opozicija, građanski protesti su to.“, zaključio je Lečić.

Građani su se nakon obraćanja uputili u protestnu šetnju ka Gradskoj biblioteci. Protest je tradicionalno zatvoren „Dnevnikom slobodne Srbije“.

Ove subote gosti dnevnika su bili Mladen Huljić, brat Vuka Huljića i Miodrag Simović.

Simović je istakao besmislenost u postupanju vlasti, koja je odlučila da nastavi izgradnju gondole na Kalemegdanu, iako je donešena presuda da se radovi obustave.

„Mi vidimo kako se to rešava u Srbiji – kada imamo situaciju da nam neki viši organ vlasti, Ustavni sud, kaže da je to protivzakonito, menja se zakon! Tako ova vlast razmišlja!“, navodi Simović.

On je, navodeći primer Le Korbizjea koji je rekao ljudima koji su želeli da prave stepenice ili uspinjače do Akropolja – “Kako najbolje doći do Akropolja”, on im je odgovorio – “Na kolenima, gospodo. Na kolenima”, zaključio je potom “Gorane Vesiću, na kolenima. Aleksandre Vučiću, na kolenima!”

Protest je završen simboličnim paljenjem baklji na Kalemegdanu, na mestu gde je zamišljena početna stanica gondole, čija je gradnja, na inicijativu strukovnih udruženja, privremeno obustavljena .

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.